O teava va rog… de precizie

O teava va rog… de precizie Majoritatea jucariilor de airsoft, spre deosebire de armele reale, nu au o teava prin care trece proiectilul si atat; ci au o teava externa prin care mai trece o teava de diametru mai redus, numita evident teava interna.

Majoritatea jucariilor de airsoft, spre deosebire de armele reale, nu au o teava prin care trece proiectilul si atat; ci au o teava externa prin care mai trece o teava de diametru mai redus, numita evident teava interna.

In general, majoritatea producatorilor de replici au ales sa foloseasca acest sistem de teava in teava datorita procesului de fabricatie mult mai usor si ieftin, dar care totodata sa permita o precizie mare in fabricarea ultimului strat ce intra in contact cu bila.

Asa cum deja probabil stim, replicile de airsoft trag cu bile sferice din materiale plastice. Astfel, vom avea nevoie ca drumul parcurs de bila sa fie unul cat mai lin cu putinta.

Sa incercam sa intelegem ce este cu aceste tevi interne, din ce sunt fabricate si ce caracteristici au ele.

Tevile interne sunt realizate in general din alama, dur-aluminiu, otel, inox, dar si multe alte aliaje si tehnologii de acoperire cu straturi protectoare. Majoritatea replicilor standard sunt livrate cu tevi interne din alama, usor de recunoscut prin aspectul lor auriu. Anumiti producatori doteaza replicile cu tevi din dur-aluminiu precum cele G&G entry level, Ares, ICS sau nichelate (argintii) precum APS.

Dimensiunile tevilor interne sunt oarecum standardizate. In majoritatea cazurilor diametrele interne variaza intre 6.08mm si 6.01mm, cu toate ca sunt cazuri extreme unde diametrele interne coboara pana la 6.00mm si pot urca pana la 6.20mm. Diametrul extern in general este in jurul valorii de 8.5mm, dar iarasi sunt cazuri unde urca pana aproape de 10 mm precum cele de Systema PTW. Ca si lungime, cate bordeie atatea obiceie. Se pot totusi enumera cateva exemple: un M4A1 are o teava interna de 363mm, un M16 are o teava interna de 590mm, un AK47 are teva de 455mm, un MP5 are 229mm, G36C are 247mm. Lista poate continua la nesfarsit si cel mai important este ca in anumite cazuri este posibil sa nu bata cu realitatea, pentru simplu motiv ca anumiti producatori nu mai fabrica dupa standardele Tokyo Marui ci aleg propriile valori.

Pe langa material si diametru/lungime, tevile interne mai au o caracteristica foarte importanta. Aceasta este fereastra gumei de hopup si canalele pentru fixarea in camera de hopup. In functie de modelul jucariei de airsoft este posibil ca teava interna sa aibe un sistem diferit de prindere si astfel teava interna nu poate fi inlocuita chiar cu orice model. Cel mai usor este sa intrebi peste tot pe unde se poate intreba ce model de teava interna ai pe jucarie si daca se potriveste cea pe care intentionezi sa o montezi, de preferat inainte sa o cumperi. De retinut cu referite la acest subiect; in general tevile de AEG nu bat cu cele de sniper si pistoale… in general.

Acum ca am discutat putin despre caracteristici vom incerca sa vorbim putin de partea de performanta.

Asa cum am spus, majoritatea jucariilor standard sunt livrate cu tevi interne din alama care au diametrul intern de 6.08mm. Un diametrul destul de atent ales care de-a lungul timpului nu ne-a lasat la greu. Unul dintre principalele avantaje ale acestui diametru este ca poate primi si bile de calitate indoielnica spre deosebire de tevile cu diametru mai mic care pot crea blocaje. Pe de cealalta parte, principalul dezavantaj este ca odata cu diametrul mare, bila are mult loc de miscare si astfel precizia ei este in general mai slaba decat in cazul tevilor cu diametru mai mic. De aici si denumirea tevilor interne cu diametru mic “teava de precizie”.

Deci ce se intampla cand diametrul intern scade?

In majoritatea cazurilor precizia sau mai bine zis grupajul bilelor se va imbunatati. Ba chiar, un calcul matematic sugereaza ca ar trebui sa creasca si puterea datorita lipsei spatiului dintre bila si teava si astfel se elimina pierderea de aer.

Un efect interesant il au tevile cu diametru intern mult mai mare precum 6.2 mm. Aici producatorul spune ca datorita spatiului mare intre bila si teava, bila este purtata de un jet de aer dintr-un cap in altul fara ca aceasta sa atinga teava, rezultand performante interesante. Un mare dezavantaj ar fi pierderea masiva de aer si astfel necesitatea de a stresa gearbox-ul mai mult cu un arc mai puternic.

“Pai da io vreu o tzava de 6.00 ca sa trag dupe stele !“

In prima faza, din pacate pentru viata airsoft-istilor, nu conteaza atat de mult diametrul cat conteaza calitatea de productie. Si anume cat de corect este realizata teava. Exista tevi de 6.08mm care au o precizie mai mare decat anumite tevi de 6.04mm, trist dar adevarat. Anumite tevi, chiar daca aparent au un diametru mic, acestea pot prezenta imperfectiuni in interior ce vor duce la o performanta slaba.

De aici mai departe, discutand de tevi de calitate, da, diametrul incepe sa conteze. Un diametru de 6.03-6.04mm ar fi cam cireasa de pe tort cu referire la performanta. Este exact cum trebuie. Daca este prea mare pierde prea mult aer, daca este prea mic se murdareste prea des.

Recomandarea mea personala pentru toata lumea care doreste un upgrade de “precizie” incepe cu cateva intrebari:

 • Cum trage in acest moment jucaria?
 • La ce imbunatatire ne asteptam?
 • Ce buget avem?

Realitatea crunta este ca pentru fiecare dram de performanta vom ajunge sa platim sume exorbitante si daca nu stim clar in ce pozitie ne situam, vom plati bani de pomana cu nemiluita in cautarea performantei.

Daca o teava interna de 100 lei este Dumnezeu pentru o jucarie care a costat cu tot cu baterie si bile 400 lei nu inseamna neaparat ca va fi buna si pentru un Tokyo Marui Sopmod de 2599 lei. Deja aici va trebui sa ne orientam catre tevi de 300-400-500 lei daca nu mai mult, ca sa justifice diferenta de performanta.

Am vazut pana acum tevi de 100 lei care trageu mai bine decat tevi de 100 de coco si aici nu pot spune decat ca a fost noroc, din moment ce nu poti replica 100% situatia. De aici si teoria mea personala cu referire la tevile scumpe: ele tind sa fie mai consistente intre ele. Practic platesti sansa ca teava sa fie buna.

Daca ai un grupaj cat o coala A4 la 35m nu cumpara o teava de 100 lei ca sansele sunt sa o iei degeaba. De aici mai departe va trebui sa te orientezi catre tevi high end.

Alegerea materialului din care este realizata teava reprezitnta o alta mancare de peste, deseori tratata superficial. O teava de alama este foarte buna in timp dar cocleste si trebuie curatata atent. Dur-aluminiul este deseori acoperit cu un strat protector pe care il putem afecta usor daca nu suntem atenti. Otelul este… otel si este foarte rezistent, pana rugineste. Aliajele de inox sunt cam cea mai fericita alegere in majoritatea cazurilor. Acest aliaj este unul foarte dur si care nu oxideaza usor (mai deloc) dar sunt extrem de scumpe.

Teava de precizie este de precizie daca o pastrezi cu “precizie”. Ea trebuie ingrijita si curatata periodic pentru a putea profita de toate capacitatile ei. Atat corpurile straine din aer cat si plasticul de pe bile vor murdari cu fiecare foc teava interna, pana cand aceasta va trage imprecis sau in cazuri extreme, se poate bloca bila pe teava. Inainte sa ajungi la concluzia ca teava ta interna este slaba incearca sa o cureti sau mai bine sa mergi la cineva care face bine aceasta operatiune.

Printre marcile mele preferare se numara; Prometheus, Guarder, Madbull, Ultimate. In general acesti producatori fac tevi calitative si consistente, care in timp isi spun cuvantul.

Sa incercam sa concluzionam:

 • Teava interna este acea teava prin care sunt propulsate bilele de airsoft afara din jucarie.
 • Teava interna poate fi fabricata din mai multe tipuri de materiale si fiecare material are avantaje si dezavantaje.
 • Dimensiunile tevii sunt reprezentate in majoritatea cazurilor de diametrul intern si lungime.
 • O caracteristica importanta este fereastra gumei de hopup si fantele pentru fixare in camera de hopup. Acestea pot diferi in functie de jucarie.
 • In prima faza nu trebuie neaparat sa ai cel mai mic diametru ca sa traga precis ci sa fie fabricata corect.
 • Diametrele 6.03-6.04mm sunt cireasa de pe tort in ceea ce priveste performanta.
Produse asociate
  1. Ultimate teava precizie 6.03/509 mm
   Ultimate teava precizie 6.03/509 mm
   202,00 Lei Câștigă 20 Puncte Loialitate
  2. Ultimate teava precizie 6.03/247 mm
   Ultimate teava precizie 6.03/247 mm
   165,00 Lei Câștigă 16 Puncte Loialitate
  3. Prometheus teava precizie 6.03/280 mm
   Prometheus teava precizie 6.03/280 mm
   335,00 Lei Câștigă 33 Puncte Loialitate
  4. Guarder teava precizie 6.02/590 mm
   Guarder teava precizie 6.02/590 mm
   275,00 Lei Câștigă 27 Puncte Loialitate

Furnizarea voluntara a datelor personale:

Furnizarea datelor dvs. personale este voluntară. Nu detineti obligatia de a ne furniza datele dvs. personale și nici această dispoziție nu este necesară pentru a îndeplini o cerință legală sau contractuală. Dacă nu ne furnizați datele dvs. personale, acest lucru nu va avea consecințe asupra dvs, cu excepția faptului că nu veți putea utiliza serviciile noastre. Datele personale furnizate prin intermediul site-ului nostru web vor fi stocate doar până in momentul in care scopul pentru care au fost prelucrate a fost îndeplinit. În măsura în care trebuie respectate perioadele de păstrare conform legislației comerciale și fiscale, perioada de păstrare pentru anumite date poate fi de până la 10 ani. Modificarea perioadelor de pastrare poate apărea și datorită interesului legitim al magazinului airsoftmegastore srl.

Procesarea datelor personale in timpul utilizarii paginii noastre de internet:

Vizita dvs. pe site-ul nostru și utilizarea serviciilor noastre online vor fi înregistrate. Se înregistrează adresa IP utilizată în prezent de dispozitivul terminal (de exemplu, computerul sau telefonul mobil), data și ora, tipul de browser și sistemul de operare al dispozitivului terminal și paginile accesate. Aceste date sunt colectate în scopul securității datelor și pentru a optimiza și a îmbunătăți serviciile noastre online. Este în interesul nostru legitim să protejăm site-ul nostru și să ne îmbunătățim serviciile. Orice altă prelucrare a datelor, cu excepția, în scopuri statistice, în formă anonimă, se efectuează numai în cadrul acestor notificări privind protecția datelor. Dincolo de aceasta, datele personale sunt stocate doar dacă ni le furnizați pe cont propriu, de ex. ca parte a unei înregistrări, a unui sondaj, a unei cereri online sau in scopul executării unui contract. Am luat masurile tehnice adecvate pentru a ne asigura că datele sunt criptate în timpul procesului de conectare pentru înregistrare sau alte servicii, respectiv protejate împotriva accesului neautorizat. 

Newsletter

Site-ul nostru ofera clientilor posibilitatea de informare prin email de tip newsletter. Acest newsletter este un buletin informativ despre serviciile si produsele sau evenimentele organizate de magazinul nostru prin trimiterea unui email. Abonarea la acest buletin informativ se realizeaza folosind campul de abonare prin introducerea email-ului personal. Pentru dezabonare este suficient sa ne scrieti despre acest aspect cu ajutorul formularului de contact

Formular de contact:

Puteți utiliza formularul de contact pe site-ul nostru https://www.airsoft6.ro/contacts/, pentru a ne contacta pentru orice solicitare. Datele personale pe care le-ați introdus în formularul de contact vor fi procesate numai în scopul de a răspunde solicitării dvs.

Cookies

Airsoftmegastore foloseste diverse tehnologii (module de tip cookie) pentru a colecta, stoca si prelucra informatii atunci cand accesati acest site. Cookie-urile nu solicita informatii cu caracter personal si nu identifica personal utilizatorii de internet. Tehnologia este non invaziva si este folosita de majoritatea website-urilor existente.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Control  

Fiecare utilizator detine dreptul de a-si controla informatiile confidentiale cum doreste, in momentul in care doreste. In contul de client, in meniul intitulat "Setari Confidentialitate" puteti gasi optini pentru: 

1. A descarca datele confidentiale.
2. A anonimiza datele confidentiale.
3. A sterge contul impreuna cu toate datele aferente acestuia.
4. Puteti revoca permisiuni date ulterioar.