Iarna nu’i ca vara

Iarna nu’i ca vara In urmatorul material as dori sa vorbesc putin despre ce se intampla cu jucariile noastre dragi pe terenul de airsoft, atunci cand temperatura mediului ambiant scade, adica atunci cand vine iarna. Problema se pune in felul urmator. Odata ajunsi la terenul pe care abia rasare soarele si unde firele de iarba trosnesc sub pasii nostri de inghetate ce sunt, deindata ce alimentam replicile de airsoft cu bile, baterii, gaz sau altele… observam cu stupoare ca hopup-ul nu pare sa isi faca treaba sau ca viteza bilei este notabil mai slaba decat stiam noi ca ar trebui sa ajunga din punctul A in B sau ca scoate sunete ciudate sau mai rau ca nu scoate nici un sunet de nici un fel.

In urmatorul material as dori sa vorbesc putin despre ce se intampla cu jucariile noastre dragi pe terenul de airsoft, atunci cand temperatura mediului ambiant scade, adica atunci cand vine iarna. Problema se pune in felul urmator.

Odata ajunsi la terenul pe care abia rasare soarele si unde firele de iarba trosnesc sub pasii nostri de inghetate ce sunt, deindata ce alimentam replicile de airsoft cu bile, baterii, gaz sau altele… observam cu stupoare ca hopup-ul nu pare sa isi faca treaba sau ca viteza bilei este notabil mai slaba decat stiam noi ca ar trebui sa ajunga din punctul A in B sau ca scoate sunete ciudate sau mai rau ca nu scoate nici un sunet de nici un fel.

Ei bine, odata ce temperatura mediului ambiant scade notabil avem mari sanse ca replicile noastre sa nu mai faca ce ar trebui sa faca si asta datorita unor fenomene fizice simple si nu din cauza ca replica ar avea vreo problema.

Exista o lege a fizicii universal valabila, care pe scurt spune ca materia in sine se comporta diferit in functie de temperatura ei curenta. Adica; apa cand este prea calda se evapora iar cand este prea rece ingheata. Mergand pe acelasi principiu, unele materiale isi vor pierde din rezistenta sau elasticitate atunci cand temperatura lor optima nu este respectata.

Voi generaliza putin fiecare categorie de materiale utilizate in airsoft:

Plasticele. In general materialele plastice sau asemanatoare ca si propietati, folosite in airsoft sunt; vestitul ABS, policarbonat, poliacetal, nylon dar si alte denumiri ce probabil inca nu stiu sa le rostesc sau scriu corect. Un lucru este cat se poate de cert. Atunci cand temperatura ambientala scade, ele devin casante sau pe romaneste se vor sparge mai usor atunci cand vor fi supuse unor socuri sau forte exterioare.

Materialele metalice precum antimoniu (zamac), magneziu, aluminiu, otel sau orice altceva feros sau neferos vor suferi cam aceeasi poveste precum materialele plastice. Odata cu scaderea temperaturii ele vor deveni mai casante si se vor sparge/rupe mai usor.

Cauciucurile sau plasticele cauciucate nu vor mai avea aceeasi consistena si deci nu vor fi la fel de maleabile atunci cand trebuie.

Siliconul este ceva mai fericit dar pana la un moment dat.

Gazele. Aici vorbim despre derivatele de propan, CO2 sau alte derivate cu acelas scop. Aceste “fluide”, asa zicea unu in facultate ca se numesc, nu vor mai curge cu acelasi interes la temperaturi diferite. Generand o serie interesanta de blocaje si probleme.

Acum sa generalizam putin despre cum se regasesc aceste materiale in interiorul replicilor de airsoft.

Replici de airsoft sunt fabricate cam din toate materialele de mai sus. Mai exact; exteriorul replicii poate sa fie facut dintr-un aliaj de aluminiu si magneziu, manerele si ornamentele din plastic ABS, carcasele geabox-ului din antimoniu, rotile din otel, teava interna din alama, guma de hopup si garniturile din cauciuc, silicon sau plastic cauciucat.

Va recomand cu caldura sa scadeti puterea replicii si/sau cadenta. Cu cat ea va trage mai incet cu atat vor exista sanse mai mici sa se sparga vreun super piston de 200 lei, cine stie ce roti de milioane de lei, carcase sau alte piese marunte. Poate ca ar fi o idee buna o scadere del a 11.1V la 7.4V. Un arc de 110m/s in locul celui de 140m/s, 4 luni pe an nu o fi foc…

Daca in mod normal folositi garnitura cu expansiune la piston, puteti monta o garnitura ceva mai mare, capabila sa acopere intreaga circumferinta a cilindrului, fara a fi necesara expansiunea.

Guma de hopup ar trebui inlocuita cu una fabricata dintr-un material capabil sa isi pastreze bine elasticitatea chiar si cand temperaturile sunt scazute. Evident asta daca guma actuala nu isi face treaba corect.

“De ce sa nu pastram gumele de hopup pentru iarna pe parcursul intregului sezon ?”

Pentru ca, in general, materialele din care sunt fabricate gumele rezistente la frig nu ofera cea mai buna aderenta pe bila si astfel efectul de hopup nu este unul optim. Diferenta poate fi mica spre deloc, deci daca nu va deranjeaza faptul ca din cand in cand mai zboara cate-o bila ciudat, este perfect si puteti folosi aceste gume de iarna pe toata perioada anului. Aveti grija la cele din silicon, se sparg relativ repede.

In ceea ce priveste replicile de pistoale, aici problema este simpla. Pistoalele cu functionare pe baza de gaz nu vor merge corect si pace. Tocmai de aceea jucatorii tind iarna spre CO2 sau electric. CO2-ul este ceva mai rezistent la temperaturi scazute decat gazul propan. Ceva… nu cu mult. O varianta pentru cei ce folosesc gaz este sa incercati un gaz mai calitativ. Atentie, mai puternic nu inseamna neaparat mai calitativ.

Ei bine combinand toata teoria de mai sus putem concluziona urmatoarele:

Garniturile nu isi mai fac treaba corect si pot genera un efect de hopup ciudat sau nu vor reusi sa comprime corect aerul din cilindru, generand o viteza mai mica. Carcasa gearbox-ului se poate crapa mult mai repede atunci cand avem arcuri de tren sau cadente F1.

Corpul replicii se poate crapa mai usor atunci cand realizam intrarea aia smechera in camera si dam cu teava de pervaz. Pistoanele din materiale plastice se vor sparge mult mai usor. Bateriile nu vor mai fi capabile sa furnizeze corect curentul inmagazinat cu o noapte in urma. Pistoalele vor trage un oftat lung si vor refuza cu desavarsire sa traga cu bile. Exemplele pot continua.

Bine bine dar ce putem face sa ne bucuram totusi de replicile de airsoft atunci cand temperaturile scad ?

O sa incepem cu replicile electrice sau AEG:

Aceste jucarii au nevoie de curent electric pentru a functiona. Aici solutia este utilizarea acumulatorilor de tip LiPo sau pe larg Litiu Polimer. Aceste baterii sunt mai putin influentate de temperatura scazuta. Atentie, pana la un moment dat. Deci daca folositi NiCd sau NiMH puteti sa schimbati tehnologia cu LiPo. Aveti o sumedenie de alte avantaje pe langa rezistenta imbunatatita la frig.

Nu uitati sa folositi conectori adecvati. Mufele Tamiya atat cele mici cat si cele mari nu sunt cele mai recomandate. Va recomand mufe DEANS

Ca si generalitati in exploatare. Va recomand sa tineti/depozitati jucariile la o temperatura ambianta pozitiva. Sa nu le lasati in vre-o debara, garaj sau portbagaj unde ingheata sucul in sticle. Materialele din care sunt fabricate exterioarele replicilor sunt in general materiale poroase capabile sa retina apa. Daca acea apa ingheata, aceasta se va dilata iar corpul se va sparge.

Nu va recomand sa utilizati jucariile atunci cand constatati ca sunt inghetate bocna. Cine stie, poate ca le-ati uitat afara. Nu incercati sa incalziti aditional replicile cu incalzitoare, sobe, calorifere sau alte surse de caldura masiva. Diferenta de caldura va crea o discrepanta intre suprafete ce au o rata de dilatare diferita si se vor crapa/sparge. Deci lasati jucariile sa se incalzeasca treptat, de la sine.

Sa nu uitam ca nici aerul rece nu se comprima la fel precum cel cald. Deci chiar daca ati schimbat toate garniturile cu “gume de iarna” asteptati-va sa mai existe ciudatenii. Cu cat temperatura scade mai mult cu atat trebuie sa fie mai pasionale rugaciunile dimineata inainte de joaca.

Incercati sa acordati atentie maxima problemelor existente si sa nu va pripiti cu un raspuns sau solutie. Incercati sa evaluati toate posibilitatile si sa o alegeti pe cea optima.

Toate cele bune si vant slab.

Produse asociate
  1. Adaptor Tamiya Tata ~ Deans Mama
   Adaptor Tamiya Tata ~ Deans Mama
   14,00 Lei Câștigă 1 Puncte Loialitate
  2. Adaptor Deans tata ~ Tamiya mama
   Adaptor Deans tata ~ Tamiya mama
   10,00 Lei Câștigă 1 Puncte Loialitate
  3. G&P M4 Sentry
   G&P M4 Sentry
   2.140,00 Lei Câștigă 214 Puncte Loialitate
  4. G&P M4 MRP S Desert
   G&P M4 MRP S Desert
   2.023,00 Lei Câștigă 202 Puncte Loialitate