H pe A

H pe A

Sisteme HPA

In ultima vreme auzim din ce in ce mai mult pe terenurile de airsoft vorbindu-se de HPA, engine, butelie cu aer, regulator si poate alte chestii din aceasta ramura. In acest material voi incerca sa explic in termeni simpli cu ce si cum se “mananca” acest HPA. HPA este acronim pentru High Pressure Air system, in traducere “sistem cu aer comprimat”. Exista totusi un inteles ceva mai profund in HPA decat in “aer comprimat”. Asa cum sugereaza si traducerea este un sistem. Acest sistem este format din mai multe parti componente: Engine Butelie Regulator Conducte Sa le luam pe rand si sa incercam sa intelegem la ce foloseste fiecare dintre aceste componente. ENGINE – este cam cea mai complicata componenta din sistem si este responsabila cu alimentarea bilelor in camera de hopup dar si cu dozarea aerului necesar propulsarii bilelor.

In ultima vreme auzim din ce in ce mai mult pe terenurile de airsoft vorbindu-se de HPA, engine, butelie cu aer, regulator si poate alte chestii din aceasta ramura. In acest material voi incerca sa explic in termeni simpli cu ce si cum se “mananca” acest HPA.

HPA este acronim pentru High Pressure Air system, in traducere “sistem cu aer comprimat”. Exista totusi un inteles ceva mai profund in HPA decat in “aer comprimat”.

Asa cum sugereaza si traducerea este un sistem. Acest sistem este format din mai multe parti componente:

 • - Engine
 • - Butelie
 • - Regulator
 • - Conducte

Sa le luam pe rand si sa incercam sa intelegem la ce foloseste fiecare dintre aceste componente.

ENGINE – este cam cea mai complicata componenta din sistem si este responsabila cu alimentarea bilelor in camera de hopup dar si cu dozarea aerului necesar propulsarii bilelor.


hpa

Engine-urile pot fi mecanice sau electro-mecanice. Cele mecanice sunt operate printr-o serie de valve actionate direct de tragaci si resetate prin presiunea aerului in sine, iar cele electro-mecanice sunt actionate printr-o electro-valva actionata de o unitate de control numita “controller”.

Avantajul unui engine mecanic este simplitatea lui, neavand nevoie decat de intretinere si aer comprimat.
Dezavantajele lui sunt optiunile limitate la modurile de foc si lipsa optiunilor de reglaj. In general ele se vand pe piata ori capabile foc-cu-foc, ori foc-automat.

Avantajele unui engine electro-mecanic sunt posibilitatile vaste de reglaj asupra modului de alimentare cu bile, a modurilor de foc, reglajului cadentei si multe altele.
Dezavantajele unui astfel engine sunt complexitatea sistemului si necesitatea unei surse de curent.

Engine-urile se mai impart in 2 alte categorii: drop-in gearbox si drop-in cylinder.

Prima varianta este oarecum mai usor de instalat. Presupune inlocuirea intregului gearbox cu unul gata montat.


hpa gearbox
Cealalta varianta presupune demontarea gerbox-ului si indepartarea cam a tuturor componentelor interne si montarea altor cateva componente.

jack
BUTELIE – sau tanc(k) este componenta in care este inmagazinat aerul sub presiune. In general sunt folosite capacitati intre 200ml si 2l, iar presiunile uzuale in acest domeniu sunt 3000PSI(~207bari) sau 4500PSI(~310bari). 14.5PSI=1BAR

hpa tank

Buteliile sunt realizate din aluminiu, otel sau din fibra de carbon. Evident cele din fibra de carbon sunt mult mai usoare decat cele din otel sau aluminiu dar si costa mult mai mult.

Este bine de stiut ca buteliile trebuiesc verificate periodic de catre ISCIR pentru a nu risca o ranire grava. Totusi vorbim de o presiune foarte mare. Un astfel de recipient la 300 de bari este o adevarata bomba.

REGULATOR – este componenta responsabila cu “regularea” presiunii. In general engine-ul functioneaza cu o presiune intre 50PSI si 150PSI, daca am alimenta engine-ul direct cu 3000PSI, ceva o sa faca urat tare. Astfel, avem nevoie de o componenta care sa reduca presiunea de 3000/4500PSI la 60/120PSI. Regulatorul este prin definitie responsabil cu puterea replicii. In general exista un surub sau sistem de ajustare a presiunii.
regulator de presiune

De retinut este ca majoritatea terenurilor de joaca cer regulatoare cu posibilitatea de imobilizare a surubului sau a sistemului de reglaj. Acest sistem se numeste “Tournament Lock”. Asadar cand cumparati un regulator asigurati-va ca are acest sistem.

CONDUCTE – conductele/furtunele fac legatura intre regulator si engine. Aceste conducte sunt realizate din diverse materiale pentru a rezista presiunilor de functionare ale engine-ului, 50-150PSI. Este bine ca aceste conducte sa fie ranforsate deoarece in majoritatea cazurilor, ele trebuie sa reziste la agatari in crengi, indoiri repetate, striviri dar si alte orori.
hoa lining
De retinut cateva aspecte: cu cat furtunul este mai rezistent, cu atat tinde sa fie mai rigid, iar in mod evident cu cat este mai flexibil va tinde sa fie mai firav.

Mufele de conectare pot fi de mai multe feluri, dar cele mai uzuale sunt US si EU. Asadar tineti cont atunci cand doriti sa cuplati regulatorul de engine sa existe acelasi tip de conexiune.

EU
tip eu

US
us type

Acestea au fost componentele principale intr-un sistem HPA. Sub o forma sau alta, toate componentele enumare anterior trebuie sa se regaseasca intr-un sistem HPA.

Exista 2 mari categorii de sisteme HPA. Atentie aici vorbim de intreaga instalatie. De aceea am spus SISTEME.

Cu butelia in exteriorul replicii, caz in care butelia, regulatorul si conducta sunt cumva in afara replicii. Avantajul este ca putem conecta butelii de orice dimensiune si cam orice forma de regulator. Cu cat butelia este mai mare, cu atat vom putea trage mai multe bile. Dezavantajul principal este ca exista ceva extern care atarna de echipament.


hpa gear

Cu butelia incorporata in structura replicii, butelia si regulatorul sunt cumva incastrate in forma/corpul replicii, fara furtune/conducte prea vizibile. Avantajul principal este mobilitatea. Nu atarna nimic de echipement in afara de replica. Dezavantajele sunt limitarea modelului regulatorului, iar buteliile sunt deseori de capacitati foarte mici, limitand mult numarul de bile trase.


r1 hpa system


Folosind acest sistem integrat, putem folosi adaptoare pentru CO2. CO2-ul tinde sa fie ceva mai usor de utilizat, dar totodata va costa mai mult per bila trasa.


conversion


Cum incarcam buteliile cu aer comprimat?

Exista cateva variante:

Cu o pompa manuala de inalta presiune. Aceasta varianta este pentru cei puternici, “prietenii stiu de ce”. O sa exersezi de atat de multe ori miscarea de dat la pompa, incat o sa incepi sa ai spasme in somn si gesturi involuntare pe strada. Pe scurt pentru fiecare pompare (in teorie) ai un foc tras, deci daca o butelie de 330 ml ajunge cam pentru 1000 focuri,… 1 x 1000 = 1000 pompari.hpa pump


Alta varianta ar fi prin transfer de presiune dintr-o alta butelie. In general “alta butelie” presupune o butelie mai mare si un adaptor special pentru transfer. Avantajele acestui procedeu sunt ca poti cara dupa tine relativ usor “aer de schimb” si ca poti incarca butelia mica aproape instant. Dezavantalele sunt ca la fiecare transfer are loc o cedare de presiune si astfel nivelul va scadea direct proportional cu fiecare transfer. Exemplu; dintr-o butelie de 15L de 3000PSI poti incarca de apox. 25 de ori o butelie de 330ml pana cand presiunea ajunge la 2000PSI. Dar sa nu uitam ca si butelia mare va trebui incarcata cumva, undeva.

butelie scuba
regulator butelie
Cea din urma solutie este cu ajutorul unui compresor de aer de inalta presiune. Aceste compresoare nu sunt nici pe departe aceleasi compresoare precum cele intalnite la vulcanizare. Compresoarele de care discutam trebuie sa pompeze 200 sau 300 de BARI. Un cauciuc auto are in jur de 2-3 BARI. In general aceste compresoare sunt intalnite in locurile unde sunt folosite aparate de respirat; scuba-diving, pompieri, dar si in alte locuri unde este necesara umplerea buteliilor mari cu aer respirabil.
compressor
Vorbind de costuri intre aceste modalitati de reincarcare:


Pompa manuala nu este chiar surprinzator de ieftina, dar in teorie ar fi cea mai ieftina dintre toate cele 3, undeva intre 500 si 1000 lei. Relativ rar trebuiesc inlocuite garniturile interne si gresata corespunzator. Seturile de reparatie nu sunt foarte scumpe, dar trebuiesc luate in calcul. Plus mancarea… sa nu uitam.

O butelie de 15L costa in jur de 1500 lei plus incarcatul periodic, in jur de 10-30 lei pentru a incarca aceasta butelie de la 2000PSI la 3000/4500 PSI. Odata la cativa ani va trebui verificata la ISCIR. Nu costa mult, dar totusi trebuie luat in calcul timpul pierdut cu ea pe drum. Alte butelii de capacitate mai mica probabil ca vor costa mai putin, dar va limita foarte mult numarul de reincarcari. Recomand sa nu luati nimic mai mic de 15L si sa aibe verificarea ISCIR valabila.

Compresorul este cam cea mai scumpa varianta. Aceste compresoare de inalta presiune costa incepand de la 200 euro pana la multi multi bani. Am tot observat ca niste compresoare competente sunt in jur de 2000-3000 euro. Toate compresoarele vor avea nevoie de intretinere si inlocuire de componente. Unele componente pot fi mai scumpe iar altele mai ieftine, in final… se aduna costurile.

Alte precizari si recomandari:

Sistemele HPA pot fi montate pe aproape toate tipurile de platforme: M4, AK, MP5, AUG, G36… si cam orice replica poate gazdui un engine incorporabil. De cele mai multe ori singurul impediment este imaginatia.

Vom putea observa niste ceasuri numite “manometre”, dispozitive ce indica presiunea. Cele amplasate pe butelie vor indica cata presiune exista in butelie, iar cele amplasate pe regulatoare vor indica presiunea ce ajunge in engine. Este bine sa avem aceste manometre pe instalatie pentru a putea sti cata presiune avem disponibila.

Bateriile folosite pentru engine-urile electro-mecanice sunt de capacitati foarte mici si deseori ele tin extrem de mult pana la descarcare. Real vorbind, cel mai mare pericol al lor este sa le uitam conectate la controller. Acest controller consuma constant un curent mic de tot, dar suficient cat sa dreneze de tot un acumulator LiPo in decurs de 1-2 luni, poate chiar si mai repede. Asadar, nu uitati sa deconectati acumulatorul dupa fiecare joc si sa il incarcati din cand in cand !
baterie
Engine-ul are doar cateva componente in miscare si astfel rata lui de a se defecta este mult mai mica decat in cazul unui gearbox clasic AEG. Ar trebui totusi demontat, curatat si gresat periodic. Mare grija la solutii, cititi recomandarile producatorului.
noozle
Ca si constatare personala, tevile interne tind sa se murdareasca ceva mai repede in cazul replicilor HPA decat in cazul unui AEG. Recomand sa verificati mai des starea tevilor interne.

Replicile HPA sunt un subiect controversant pe majoritatea terenurilor de joc deoarece tind sa doara mai tare decat suratele lor electrice. Totul se datoreaza setarii lor incorecte. Astfel cu bile mai grele pot trage mult mai tare decat cu bile usoare. Asadar, puteti mana si invatati cum se regleaza corect! Odata setate corect, replicile HPA nu au de ce sa mai creeze probleme.

Replicile HPA tind sa fie ceva mai precise deoarece se comporta mai mult ca un sniper decat ca un AEG. Imediat ce este apasat tragaciul, bila a plecat pe teava. Cu alte cuvinte raspunsul tragaciului este super rapid si lipsit de vibratii.

Adaugand un simplu amortizor, replica poate deveni super silentioasa. Cea mai mare parte a sunetului in momentul tragerii este cel care iese pe teava. Un simplu amortizor cu burete va reusi sa transforme acel sunet ascutit intr-unul foarte difuz. Deseori HPA-urile cu amortizor nu se aud nici la cativa metri de tine chiar si cu un zgomot de fundal redus.

Nu vei mai simti nevoia sa tragi mii de bile. Odata ce vei descoperi cat de precis tinde sa fie un HPA, nu vei mai simti nevoia sa legi cu sarma tragaciul replicii si te va satisface mai mult sa tragi foc cu foc sau in cel mai rau caz rafale scurte.

Mare grija la apa si engine-uri electro-mecanice. Este bine sa evitati sa jucati pe ploaie sau umezeala mare, deoarece majoritatea controllerelor nu sunt izolate 100%. Odata ce a patruns apa in interior, exista sansa ca jucaria sa se defecteze sau sa traga accidental ranind un coechipier sau chiar propria persoana. Exista totusi solutie si pentru aceasta problema.

Indiferent ce s-ar spune pe teren despre acest subiect, nu pot sa nu observ ca producatorii de replici si componente iau din ce in ce mai serios acest fenomen si ofera solutii din ce in ce mai eficiente si atractive pentru consumatori.

Unul dintre cei mai importanti producatori de sisteme HPA in airsoft este PolarStar. Chiar daca sistemele HPA exista de multi ani in domeniul paintball, PolarStar a fost primul care a implementat ideea de HPA in domeniun airsoft-ului cu un real interes, ocupandu-se activ de imbunatatirea produselor sale.

Nu putem sa nu mentionam marci precum Wolverine, Mancraft, Valken, Tippmann.

Vulken, Mancraft si Tippmann, sunt recunoscute pentru engine-urile lor mecanice, Wolverine ofera asemenea PolarStar, sisteme electro-mecanice sofisticate dar la un pret mai permisiv, facand in opinia unor utilizatori rabat in anumite criterii. Cu siguranta mai sunt si alti producatori, dar eu momentan atat cunosc, mai mult sau mai putin din vazut si testat.

Va invit sa vizitati site-ul airsoft6 pentru produse HPA.

Eu personal consider ca vom vedea din ce in ce mai multe astfel de sisteme pe terenurile de airsoft si cu siguranta producatori ce vor veni cu idei din ce in ce mai interesante.

Un lucru nu trebuie inteles gresit. HPA nu este un inlocuitor pentru AEG, ci este mai degraba pur si simplu o alternativa cu alte avantaje si dezavantaje. Scopul de a propulsa bile este acelasi doar ca o face intr-un “alt fel”.

Daca justifica sau nu acest “alt fel”, depinde de fiecare jucator in parte.

Produse asociate
  1. G&P M4 Jack 13 Inch HPA
   G&P M4 Jack 13 Inch HPA
   4.228,00 Lei Câștigă 422 Puncte Loialitate
  2. G&P M4 Jack 12 Inch HPA
   G&P M4 Jack 12 Inch HPA
   4.228,00 Lei Câștigă 422 Puncte Loialitate
  3. G&P set sine pat HPA
   G&P set sine pat HPA
   155,00 Lei Câștigă 15 Puncte Loialitate
  4. Wolverine Storm HPA regulator
   Wolverine Storm HPA regulator
   850,00 Lei Câștigă 85 Puncte Loialitate
  5. G&P butelie HPA 8.5 CI 3000 PSI
   G&P butelie HPA 8.5 CI 3000 PSI
   445,00 Lei Câștigă 44 Puncte Loialitate
  6. Polarstar Fusion Engine HPA Drop-In Kit M249
   Polarstar Fusion Engine HPA Drop-In Kit M249
   3.079,00 Lei Câștigă 307 Puncte Loialitate
  7. Polarstar Fusion Engine HPA Drop-In Kit V2 Gen 3 M4 / M16
   Polarstar Fusion Engine HPA Drop-In Kit V2 Gen 3 M4 / M16
   3.079,00 Lei Câștigă 307 Puncte Loialitate
  8. Polarstar Fusion Engine HPA Drop-In Kit V3 Gen 3 AK
   Polarstar Fusion Engine HPA Drop-In Kit V3 Gen 3 AK
   3.079,00 Lei Câștigă 307 Puncte Loialitate
  9. Polarstar furtun HPA 42 inch
   Polarstar furtun HPA 42 inch
   224,00 Lei Câștigă 22 Puncte Loialitate
  10. Polarstar F2 HPA kit conversie V2 / M4
   Polarstar F2 HPA kit conversie V2 / M4
   2.473,00 Lei Câștigă 247 Puncte Loialitate