Cadenta, Rate of Fire, Putere de Foc

Cadenta, Rate of Fire, Putere de Foc

In acest post vreau sa ating un subiect destul de controversat in lumea airsoft-ului si anume cadenta de tir. Astfel, vom intelege putin mai bine daca trebuie sau nu ca aceasta specificatie sa fie luata in considerare si in primul rand cum.

Fara sa pierd prea mult timpul, voi incerca sa parcurg mai toate etapele tehnice si morale la care m-am gandit eu personal de-a lungul anilor de airsoft.

Ce este aceasta cadenta? Cate bile ies pe teava intr-un interval de timp definit. In general numarul de bile este raportat la secunde sau minute.

Putem lua astfel ca exemplu  cadenta super vestitului AK47 (real) de 600 de bile pe minut care cu o matematica simpla putem deduce ca 600 impartit la 60 (secunde intr-un minut) vom avea 10 bile pe secunda.

Ca si notare generala avem cateva variante precum: RPM=Rounds Per Minute, RPS=Rounds Per Second, BPS=BB Per Second, dar si multe altele. Am observat totusi ca majoritatea romanilor fac referire la cadenta in Bile Pe Secunda (BPS)

Urmatorul aspect este corelarea cadentei replicilor de airsoft cu armele reale. In acest caz, majoritatea replicilor de airsoft au cadente ceva mai mari decat cele reale.

Daca un AK47 real are undeva la 10 focuri pe secunda, un Cyma CM.048 cu LiPo de 11.1 are undeva la 13-16 BPS. Aceasta cadenta poate reprezenta o medie practicata pe majoritatea terenurilor de airsoft. Aceasta medie este totusi supusa multor controverse in randul “expertilor” in airsoft deoarece este intr-o continua crestere.

Daca pana nu demult replicile care aveau 20 BPS erau considerate adevarate minugun-uri, acum intalnim cel putin cateva replici pe un teren de joc cu cadente de 25-30 BPS. Exista chiar si varfuri de 40+ BPS. Eu le numesc “Lasere” sau “Dulcolax”. Aici vorbim de replici electrice, nu mai pomenesc de cele pe gaz gestionate electronic (HPA) unde am vazut jucarii la 70-80 BPS.

Cum pot avea si eu o astfel de jucarie ?

Pai pentru inceput poti cumpara una gandita si produsa de unul dintre producatorii existenti: Tokyo Marui High Cycle, G&P High Speed, G&G DSG dar si altele.

In cazul jucariilor “de fabrica” trebuie sa recunosc ca nu sunt atinse cadente astronomice dar totusi nu sunt foarte departe. Un G&G DSG atinge lejer 30 BPS cu 11.1V LiPo. Un Krytac MK2 alimentat cu 11.1V poate atinge 24-25 BPS.

A doua optiune este sa modifici o jucarie existenta. Adica sa pui cap la cap un setup cu piesele existente pe piata care sa traga mai repede decat a venit ea din fabrica.

In majoritatea cazurilor reprezinta fie un motor mai bun, un set de roti cu un raport mai mic, alimentare cu o tensiune mai mare, piese ranforsate (pistoane, bucse, carcase de gearbox etc).

Daca “ciorba” are ingrdiente atent alese si un “bucatar” bun o sa iasa bine, daca nu, este calea spre un dezastru financiar.

Cel mai bun sfat, daca nu ai posibilitati financiare bune, nu incerca sa iti modifici jucaria, nu spun ca nu ti-ar iesi, dar statisticile ne arata ca ai mari sanse sa o strici. Du-te la cineva care face asta de ceva timp si eventual o face bine. Posibil astfel chiar sa scutesti bani.

La intrebarea “ce-i mai bine, una din fabrica sau sa sa imi modific eu una existenta?” raspunsul este oarecum simplu si vag, “depinde”.

Din propria experienta pot spune ca jucariile custom pot atinge performante mai mari decat cele din fabrica, dar sunt anumite praguri sub care poti linistit sa iei o jucarie de la “mama ei”.

Nu te ambitiona prosteste sa investesti bani intr-o “raie” de jucarie crezand ca o faci tu sa se intoarca dupa stele. Majoritatea replicilor custom reusite se datoreaza si platformei care ar trebui sa fie intr-o stare buna de functionare de la inceput.

La intrebarea cat costa o astfel de modificare din pacate nu am un raspuns clar, pentru simplu motiv ca totul incepe de la bugetul alocat.

De la inlocuirea bateriei si a arcului pana la inlocuirea tuturor componentelor din interior cu unele ieftine sau cele mai scumpe. Intre 100 lei si multi lei… multi… tare…

Totusi vezi cum faci sa nu inlocuitesti piese originale care isi fac treaba cu brio cu super ACM-ul la 10 lei din aluminiu anodizat.

Va trebui sa ai in vedere si alt aspect scos din statistici. O jucarie cu cat trage mai tare sau mai repede, in cazul nostru, se va strica mai repede. Indiferent cati banuti bagi, cand vorbim de cadente 30+, la un moment dat in timp si spatiu se va strica. Asa ca odata cu achizitia super jucariei cu cadenta sau la finalul upgrade-ului nu uita sa bugetezi si posibile probleme neprevazute.

Din punctul meu de vedere in aceasta ramura nu ar trebui sa existe “vreau sa nu am probleme cu ea in timp”, imi pare rau… “There is no spoon”

Acum vine si partea morala.

“Da de ce vrei dom’le cadenta?”

Eu personal prefer sa am si sa nu am nevoie, decat sa am nevoie si sa nu am. Este una din legile autoconservarii umane.

Adevarul este ca riscul de a rani pe cineva este destul de mare si aceasta caracteristica combinata cu un jucator care nu are toata tigla pe casa poate reprezenta o problema mare pentru comunitate.

Subiectul cadenta ar putea constitui una dintre pietrele de temelie pentru testarea caracterelor jucatorilor. Dai omului cea mai tare chestie si vezi ce face. Isi da cu ea in cap sau o foloseste cu cap.

Daca stii ca ai probleme de reactie, coordonare sau stai prost cu nervii, dar in continuare doresti sa practici acest sport iti recomand sa te limitezi la o cadenta de maxim 20 BBS. In caz contrar comunitatea te va marginaliza sau chiar exclude.

Ce avantaje practice sunt?

 • Avand suficient de multe incarcatoare poti tine piept unui numar mare de oponenti.
 • Factor demoralizant pentru oponent.

Ce dezavantaje sunt?

 • Bani cheltuiti.
 • Ramai repede fara munitie daca nu stii ce faci.
 • Mai mult ca sigur se va strica.
 • Factor demoralizant pentru tine daca nu o folosesti decent si toti te injura de cele sfinte.

Concluzii:

 • Cadenta reprezinta cate bile tragi intr-o anumita perioada de timp.
 • Cadenta jucariilor de airsoft este ceva mai mare decat cea a armelor reale.
 • Poti sa iti cumperi o jucarie din fabrica ce are o cadenta mare sau poti sa iti modifici una
 • Cresterea cadentei implica costuri atat de realizare cat si de intretinere.
 • Jucariile cu cadente mari in mod inevitabil se vor strica.
 • Gandeste-te bine daca vrei cu adevarat sa te legi la cap cu acest capitol atat financiar cat si moral.
Produse asociate
  1. Element motor high torque lung
   Element motor high torque lung
   260,00 Lei Câștigă 26 Puncte Loialitate
  2. VB Power acumulator LiPo 7.4V 2200mAh crane
   VB Power acumulator LiPo 7.4V 2200mAh crane
   170,00 Lei Câștigă 17 Puncte Loialitate
  3. VB Power acumulator LiPo 7.4V 1600mAh compact
   VB Power acumulator LiPo 7.4V 1600mAh compact
   136,00 Lei Câștigă 13 Puncte Loialitate
  4. Union Fire set roti AEG 13:1 CNC
   Union Fire set roti AEG 13:1 CNC
   132,00 Lei Câștigă 13 Puncte Loialitate
  5. Union Fire set roti AEG 16:1 CNC
   Union Fire set roti AEG 16:1 CNC
   132,00 Lei Câștigă 13 Puncte Loialitate
  6. Ares set roti AEG 13:1
   Ares set roti AEG 13:1
   289,00 Lei Câștigă 28 Puncte Loialitate
  7. Classic Army set roti high speed
   Classic Army set roti high speed
   169,00 Lei Câștigă 16 Puncte Loialitate
  8. VB Power acumulator LiPo 11,1V 1100mAh stick
   VB Power acumulator LiPo 11,1V 1100mAh stick
   125,00 Lei Câștigă 12 Puncte Loialitate
  9. VB Power acumulator LiPo 7,4V 300mAh
   VB Power acumulator LiPo 7,4V 300mAh
   50,00 Lei Câștigă 5 Puncte Loialitate
  10. VB Power acumulator LiPo 7,4V 1300mAh stick
   VB Power acumulator LiPo 7,4V 1300mAh stick
   110,00 Lei Câștigă 11 Puncte Loialitate
  11. Ultimate piston M190 1/2 dinti
   Ultimate piston M190 1/2 dinti
   145,00 Lei Câștigă 14 Puncte Loialitate